HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

03.10 – Ismét elindult az Amatõr Gokart Bajnokság

Meglepetés-eredmények születtek az AutoCity Amatõr Gokartbajnokság 4. évadjának elsõ fordulóján, március elsõ vasárnapján, az Eurocenterben. A téli hónapok során átrendezõdött mezõny harcrakészen vágott neki az elsõ megmérettetésnek.

Negyedik alkalommal is elindult az AutoCity Amatõr Gokartbajnokság, hazánk egyetlen országos szintû amatõr versenysorozata. A bajnokság elsõ fordulóját mintegy 60 résztvevõvel vasárnap tartották az Eurocenter gokartpályán. Az idei évad érdekessége, hogy a korábbi évek legeredményesebb versenyzõi felsúlyozták magukat, így a korábbiaktól eltérõ kategóriákba nevezhettek.

Ez a megoldás leginkább 85 kilogramm feletti, ún 3. kategóriában hozott meglepõ fordulatot. Az 1. kategória tavalyelõtti és a 2. kategória 2003. évi bajnoka, Karl Gábor ugyanis úgy döntött, mintegy 15 kilogramm ólomsúllyal vág neki a versenynek, amely azonban nem hátráltatta abban, hogy megszerezze a Pole poziciót, majd mindvégig vezetve hozzájusson idei elsõ aranyérméhez. „Örülök neki, hogy teljesen új pilóták között próbálhatom ki magam, így sokkal izgalmasabb a versenyzés. – mondta el Gábor – Mindenképpen szeretnék idén nagy csatákat vívni Dobrovits Zsolttal, és lehetõleg ebben a kategóriában is bajnokként zárni az évet.”

Karl döntésének legkevésbé a korábbi években szinte verhetetlennek bizonyult Dobrovits Zsolt örült, aki az idõmérésen a negyedik rajtkockát tudta megszerezni, majd a rajtnál feljött a 2. helyre, azonban a mezõny egy része az egyik kanyarban kicsúszott, így meg kellett ismételni a rajtprocedúrát. Az új rajtnál Dobrovits ismét remekelt, azonban ezúttal is le kellett inteni az elsõ kört. Harmadik alkalommal Zsolt már nem tudta megismételni a bravúrt, azonban helyét a támadások ellenére meg tudta tartani, majd a 3. kockából induló Djurec Imrével mindvégig nagyot csatázva a 4. helyre tudta behozni gokartját.

A pozicióját mindvégig tartó, sõt a futam közepe táján az elsõ helyért is csatázó Vajk Gábor végül a 2. helyrõl indulva a dobogó második fokán végzett.

A 75 kg felettieknél Janecskó Adriánnak jutott a Pole, miközben mögötte a tavalyi 7. Bálint F Gyula, valamint Plavecz Gábor állhattak fel a rajtrácsra. A futam során azonban nem Janecskó, hanem az utolsó helyrõl rajtoló Jakob Kiss Barnabás borzolta a kedélyeket. Õ a rajtnál a harmadik helyre tudott feljönni, és szinte azonnal támadni kezdte a 2. helyen autózó Plavecz Gábort. A mezõny csatározásait kihasználva Janecskó fokozatosan elszakadt a többiektõl, azonban Jakobb Kiss nem hagyta annyiban és üldözõbe vette, majd támadni kezdte. A verseny folyamán az 5. rajtkockából startoló Farkas Károly is fokozatosan tört elõre, majd Barnával kezdett csatározni, amelybõl végül õ került ki gyõztesen: az utolsó körben elõzte meg Jakob Kiss gokartját.

„Örülök, hogy sikerült gyõznöm, és idén mindenképpen bajnok szeretnék lenni” – nyilatkozta tömören a dobogó legfelsõ fokát elfoglaló Janecskó Adrián.

Kevésbé volt elégedett a Farkas Károlyban legyõzõre talált, bronzérmes Jakob Kiss Barna: „Nagyon csalódott vagyok, mert jól haladtam a verseny során, és csak a végén vesztettem pozíciót.”

A futam másik nagy vesztese Bálint F Gyula volt, aki a 2. rajtkockából indulhatott, azonban a középmezõny összetorlódásai során többször is alul maradt, és ugyan láthattunk tõle néhány szép elõzést végül az 5. helyen fejezte be a versenyt. „Szerettem volna már az elsõ versenyen felállni a dobogóra, de most pechem volt, majd legközelebb.”

Az 1. kategóriában az élen haladó Balogh István-Konyha Péter-Kandzsarov Péter trió kezdetben még megbonthatatlannak tûnt, miközben a hátsó traktusban haladó Kállai Tamás, Völler Zoltán és Schreiber Norbert mindvégig elõzgették egymást, azonban a verseny felénél Völler Zoltánnak sikerült a két Péter közé férkõznie, sõt még Balogh Istvánt is üldözõbe vette. Szerencsétlenségére a verseny második 2/3-ában a falba csúszott és már csak a sor végére tudott visszajönni.

A felfordulásnak köszönhetõen Balogh elhúzott a mezõnytõl, Konyha, Kandzsarov és Kállai pedig látványos csatába kezdtek, amelynek végén azonban egyikük sem jutott elõrébb, így végül a rajtrács elsõ 3. helyezettje állhatott fel a dobogó legfelsõ fokára is.

„Fárasztó futam volt. Az elején megelõztem Tamást, aztán pedig Kandzsarov Péterrel csatáztunk, néhányszor majdnem egymásba csúsztunk.” – mondta el a nagy küzdelemben végül a 4. helyet megszerzõ Schreiber Norbert.

Az AGB történetében újdonság az ún. Light, azaz súly nélküli kategória elindulása, amelynek elsõ versenye még kissé „lightosra” sikeredett: az 1. kategóriában tavaly már szinte verhetetlen Bujtás Csabi küzdött meg a szintén 65 kg alatti súlyú Lichtenberger Zsolttal, valamint Ungvári Tamással és Szeklencei Zsolttal. Négyük sorrendje a verseny folyamán mindvégig változatlan maradt, így az aranyérmet Bujtás Csaba szerezte meg Lichtenberger Zsolt és Ungvári Tamás elõtt. „Nem volt nagy kihívás a mai verseny, de remélem az év folyamán megszaporodik a mezõny és újra nagy csatákat vívhatunk” – mondta el Bujtás Csaba.

A bajnokság következõ futama április 18-án, vasárnap 10 órától lesz.

Az eredmények:

Light kategória

1 Bujtás Csabi

2 Lichtenberger Zsolt

3 Ungvári Tomi

1. kategória

1 Balogh István

2 Konyha Péter

3 Kandzsarov Péter

2. kategória

1 Janecskó Adrián

2 Farkas Károly

3 Jakob Kis Barnabás

3. kategória

1 Karl Gábor

2 Vajk Gábor

3 Djurec Imre

Szerző: Vida Ági

Az eredeti cikk megtalálható az a5.hu-n