HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

02.12 – Évadnyitó a Padlógázban

Újpalotán, a nemrég megnyílt Padlógáz Gokart Klubban tartotta évadnyitó futamát február 9-én az AutoCity Amatőr Gokartbajnokság. A tavalyi indulók mellett számos új tehetséggel ismerkedhettünk meg, akik még az élmezőnyben is meglepetéseket okoztak.

Az új évadban néhány kisebb szabálymódosítást hajtottak végre a szervezők. Az első és legfontosabb, hogy megváltoztak a súlyhatárok: az 1. kategóriába ezentúl 75 kg-ig, a 2.-ba 75-85-ig, a 3.-ba pedig 85 kg felett lehet nevezni. Új elv szerint történik a pontozás is: ezentúl az első 15 helyezésért jár pont, a nyertes 25., a 15. helyezett 1 pontot kap, míg a pole pozícióért szintén 1 pont jár.

Unicumként szolgált az is, hogy a bajnokság történetében első alkalommal repülőrajttal indultak a versenyek.

Az 1. kategória kissé átrendeződött tavaly óta. A tavalyi kategóriagyőztes Karl Gábor ugyanis felszedett néhány kilót, így a 2. kategóriába nevezett, miközben a 2. kategória 2002-es aranyérmese, Kiss Attila az új súlyhatároknak köszönhetően a legkönnyebbek közé került. Úgy tűnik, bevált neki az átsorolás, hiszen azonnal megszerezte a Pole pozíciót. Ennek megfelelően a rajt után alaposan elhúzott a mezőnytől, ám a még kissé szokatlan pályán a nála jóval kisebb súlyú versenyzők pár kör után utolérték, majd megelőzték, így Kiss Attila az 5. helyen ért célba. A 2. helyről elrajtolt Lichtenberger Zsolt sem járt sokkal szerencsésebben, neki csupán a 6.hely jutott a végelszámolásnál.

A futam nagy győztesei az időmérőn 3., illetve 4. Időeredményt megszerző Varga László és Schreiber László lettek, akik egy arany és egy ezüstéremmel zárhatták a napot, miközben a mezőny legszorgalmasabb ifjonca, a gyermekkategória éllovasa, Bujtás Csabi állhatott fel a dobogó 3. fokára. A 4. helyet a Kiss Attilát és Lichtenberger Zsoltot szintén megelőző Farkas András szerezte meg.

A 2. kategóriában szintén új résztvevőket üdvözölhettünk: a 3.kategória 2002-es ezüstérmese, Németh Attila ugyanis „belefogyott” a csapatba, miközben az 1.kategória tavalyi bajnoka Karl Gábor is átkerült a 75-85 kg közöttiekhez. Gábor gyorsan túlesett a kategóriaváltás okozta megrázkódtatáson, és már az időmérőn megszerezte a második helyet, majd a repülőrajt okozta meglepetést kihasználva rutinosan feljött az élre, ahol alaposan elhúzott a mezőnytől, és megnyerte a versenyt. A Pole pozícióból indult Vajk Gábor így csak a 2. helyet szerezte meg. A másik újonc, a „nehézsúlyúaktól” érkezett Németh Attila is jól kezdte az évet: az időmérőn ugyan még csak az 5. helyre sikerült kvalifikálnia magát, a versenyen azonban hatalmas csatát vívva csapattársával, a 4. helyen száguldó Hoffer Károllyal, először a 4., majd az utolsó körben újabb látványos előzéssel a 3. helyet szerezte meg, s egyben övé lett a leggyorsabb kör is. A legutolsó körben csúszott le tehát a dobogóról a tavalyi kategóriagyőztes Vízkeleti János, aki így a 4.helyen zárta a versenyt, mögötte Hoffer Károllyal.

A 3.kategóriában igazi meglepetés-eredmény született, hiszen mind a Pole-pozíciót, mind a győzelmet egy új versenyző, Kiss Attila szerezte meg. A tavalyi bajnok, Dobrovits Zsolt ennek ellenére -mint mindig- keményen küzdött az előrejutásért, így a 3. helyről rajtolva az ezüstérmet szerezte meg, miközben az előle rajtolt Izinger Jánosnak csupán a 6. hely jutott a végelszámolásban. Visszaesésének köszönhetően Bedi Péter és Tölgyesi Ádám először egy helyet, majd Fehér Márton megelőzésével még egy helyet jutottak előre, így a 3. És 4. pozícióban végeztek. A hátsóbb sorokban is izgalmas csatáknak lehettünk tanúi: a 2001.év bajnoka Szabó Gábor 7. helyére Kispál Kristóf pályázott, s sikerült neki elhódítania a 9 pontot jelentő pozíciót.

Ebben az évadban úgy tűnik, a hölgyek körében is érdekesebb versenyekre számíthatunk, hiszen látványos előzésekkel tért vissza az előző évad közepén „eltűnt” Seregi Bernadett.

A csapatbajnokság szerepe is megnőtt, hiszen a korábbinál jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak a csapatok versenyére: ezentúl csak ketten lehetnek egy csapatban, megszűnt a pilótacsere lehetősége, és csak kategórián belül lehet csapatot alakítani. Az újdonsült formációk közül első helyen a Campona I. csapat (Schreiber László, Varga László) végzett, az ezüstérmes a Bedi Péter és Dobrovits Zsolt alkotta páros, a 3.pedig a Karl Gábor-Pándi Zoltán összetételű Campona II. formáció lett.

A következő versenyre 2003. március 2-án az Eurocenterben kerül sor.

Szerző: Vida Ági