HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB szabályváltozások 2016

OAGB szabályváltozások 2016

Screenshot 2016-02-18 15.36.33

Felkerült a 2016-os OAGB szabályzat az oldalra, az alábbiakban azokat a pontokat találjátok, ahol változás történt az előző évhez képest. Ettől függetlenül mindenki számára a szabályzat teljes ismerete szükséges, így kérjük, hogy a futam előtt olvassátok át a teljes szabályzatot.

A változások:

1. Költségek-díjak. Az idei évben sem változnak az árak, viszont szigorúan betartjuk azt, ami eddig is benne volt a szabályzatban, hogy aki nem nevez előre, annak drágább lesz a nevezési díj. Kivétel ez alól, aki életében először vesz részt HCK futamon.

A nevezési díjon felül fizetendő, amennyiben nem volt előzetes nevezés: 1.000Ft/kategória

(akik most indulnak először a bajnokságban, és nem neveztek előre, azoknak nem kell kifizetni az 1.000 Ft-ot)

2. A rajtrácson a versenyzőknek egymással közel párhuzamosan kell megállni, nem megengedett az, hogy valaki keresztbe fordított géppel vegye fel a pozícióját.

11.1. A versenyzők a 2 felvezető kör megtétele után felállnak a megfelelő rajtkockába. A rajtrácson – amennyiben a vezető bíró nem rendelkezik másképp – a versenyzőknek két oszlopban, egymással megközelítőleg párhuzamosan kell felállni.

3. Bekerült a szabályzatba amit eddig is alkalmaztunk a SuperGP kategóriában, azaz nem csak a boxba kiállásos lebonyolítás lehet, hanem ahol alkalmas erre a pálya, plusz szakaszt kell megtenni a versenyzőknek.

18.4 A boxkiállás menete az eligazításon kerül kihirdetésre. Az egyik lehetőség, hogy a boxban lévő bóják előtt kell megállni a gokarttal, és akkor lehet tovább haladni, ha a boxban tartózkodó bíró felemelte a bóját. Aki hozzáér valamelyik bójához, annak érvénytelen a kiállása, és meg kell ismételnie azt.

A másik lehetőség, hogy nem a boxba kell kiállni, hanem egy, a pályán kívüli plusz szakaszt kell teljesíteni.

4. Pontosítva lett a büntetés mértéke abban az esetben, ha valaki a SuperGP kategóriában nem teljesít érvényes kiállást, vagy nem teljesíti a kijelölt extra pályaszakaszt megfelelően.

18.6 Aki nem teljesít érvényes boxkiállást, az a futam után az utolsó helyre lesz sorolva.

5. Pontosítottuk a sárga zászlós szabályt, mert sajnos sokan nem veszik figyelembe azt, és a sárga zászló ellenére is nagy sebességgel haladnak, sokszor centikkel a pályabírók mellett. Szigorúan büntetjük a sárga zászló hatálya alatt történő ütközést amely abból adódik, hogy valaki a sárga zászló ellenére nem csökkenti megfelelően a sebességét.

– Sárga zászló: veszély a pályán, készülj fel a kikerülésre. Előzni tilos, kivéve természetesen a kicsúszott versenyzőt. Hatálya a lengetés helyétől, az esemény helyéig, de maximum a fél pályán keresztül tart. A sebességet nagymértékben csökkenteni kell az esemény körül, a pályán lévő bírók és versenyző(k) testi épségére fokozottan kell ügyelni.

6. Pontosítva lett a kék zászlós szabály. Ha valaki már megkezdte az előzést, és eközben kap kék zászlót, akkor azt az előzést még befejezheti.

Ha közvetlenül a kék zászló előtt két lekörözendő versenyző közül a támadó előzésbe kezd, akkor azt a kék zászló miatt nem kell megszakítania, befejezheti azt. Ha befejezte az előzést, vagy nem tudta megelőzni a védőt és mögé került, akkor azonnal el kell engednie a mögötte lévő leköröző versenyző(ke)t.

7. Ha valaki szabálytalanul előz, és visszaengedi a vétlen felet, akkor ezt nem teheti meg úgy, hogy a többi versenyzőt feltartja, indokolatlan fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszeríti.

– szabálytalan előzés utáni visszaengedésnél a vétkes versenyző ezt úgy teheti meg, hogy nem akadályozhatja a többi versenyzőt a haladásban.

8. Bár eddig is alkalmaztuk, de nem szerepelt a szabályzatban, így most belekerült.

Amennyiben egy szabálytalan előzésnél a vétkes fél visszaengedi a vétlen versenyzőt maga elé, úgy nem kap utólagos büntetést. Kivétel ez alól, ha szándékos szabálytalanság történt.

9. Szintén egy evidens dolog, mégis sokan megszegik ezt a szabályt. Idén mérlegelés nélkül, szigorúan büntetni fogjuk.

A bokszutcában tilos a nagysebességű haladás, aki nagy sebességgel jön be és halad a boxutcában, az kizárással büntethető.

10. Óvásnál a megóvott versenyző az eredmények táblázatban találhatja meg az ellene érkezett óvás tényét, amennyiben az óvást benyújtó versenyző nem tájékoztatta erről.

Az óvott versenyző az ellene érkezett óvás tényét az eredmények oldalon tudja megtekinteni, erről külön értesítést nem kap a szervezőktől.