HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.02 – Hungarokart rev

HCK összefoglaló 2016.02 – Hungarokart rev

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság második fordulójára ismét a Hungarokartban gyűltek a szakág versenyzői március 19-20-án. Az első futamhétvégén a megszokott volt a menetirány, míg ezúttal fordított, vagyis az óra járásával megegyező. Az időjárás mindkét nap kegyes volt a szervezőkhöz és a nevezőkhöz, így a kinti-benti részen zajlott a küzdelem.

Szombaton szokás szerint a HCK-sok, vagyis a Hobby Cart Kupa mezőnye vette birtokba a mogyoródi aszfaltcsíkot. Sem a versenyzők, sem a nézők nem unatkoztak, jó néhány csatát lehetett látni a nap folyamán.

————————————————————————————————————————

I. kategória

Az I. kategória futama látványos csatákat hozott, noha nem az élmezőnyben – Tóth Sándor rajt-cél győzelmet aratott, továbbá Hajdú Ottó 2. és Kurfis Gergő 3. helyezése sem változott az időmérőhöz képest. Mögöttük viszont gép-gép elleni csaták zajlottak, Bereczki Gábor 4. helyét vehemenciája miatt többen megóvták.

Nyilatkozatok:

Tóth Sándor – 1. hely:

201602-1a„Sikerült hiba nélkül teljesíteni ezt a napot, ami a nap leggyorsabb körét, pole-t és a futamom első helyezését jelentette. A szabadedzéseken rendkívül magabiztosan mentem, jó időket sikerült futni. Az időmérőn elsőként kezdve, a hideg géppel is jó időt futottam, másnak már nem sikerült lejjebb tornászni a stoppert. A futamra a nekem kevésbé fekvő 9-es gépet húztam, de tudtam, ha nem hibázok, ezen a pályán szinte nem lehet előzni, ráadásul a második és harmadik helyről a rendkívül tisztán és korrekten versenyző Hajdú Ottó és Kurfis Gergő páros várta a rajtot. A rajt után nem tudtam elhúzni a többiektől, de sikerült végig az élen maradni, így rajt cél győzelmet szereztem. Összességében egy remek versenynapon vagyok túl, gratulálok a dobogósoknak!”

Kurfis Gergő – 3. hely:

„Szabadedzéseken jó időket tudtam menni, így bizakodva vártam az időmérőt. Szerencsére a nap is most mellettem volt így sikerült jó időt menni. Tudtam, hogy nehéz dolgom lesz megelőzni Ottót, így lesben álltam, de muszáj volt hátrafelé is figyelnem Barna miatt. Nagyon jó verseny volt, nem hibáztunk. Az utolsó körben majdnem sikerült kiforgatnia Bereczky G-nak 2 kanyarral a vége előtt, de sikerült megfognom. Gratulálok Mindenkinek! :)”

————————————————————————————————————————

II. kategória

Az I-eshez hasonlóan a II. kategória versenyzői is összeakadtak néhányszor. Hajdú Ottó indult a pole-ból Cziranku Dániel és Bereczki Gábor elől, de a 19 kör alatt átrendeződött a sorrend: a 25 pontot Bereczki Gábor zsebelte be, őt követte a Hajdú – Cziranku kettős. A derbi vesztesei Tóth Károly (több pozíciót bukott már a rajtnál, majd Czinege Imrével ütközött) és Bencze Tünde (a falban kötött ki, mikor Hidegföldi Zsolt támadta).

Bereczki Gábor – 1. hely:

201602-2a„A pénteki szabadedzésen sikerült nagyjából megismerni a pályát visszafelé. Szombaton is elég sok edzést kellett mennem mire sikerült összerakni az íveket. Az időmérőn sikerült megszereznem a harmadik helyet, amin én is meglepődtem. A verseny rajtja jól sikerült, majd a 2. körben a kinti hátsó kanyarban az előttem lévő két versenyző kis tempót veszítettek egy előzési kísérlet miatt. Külső íven ki tudtam őket kerülni és ezzel az ölembe hullott az első hely, amit után már csak tartani kellett. A tempóm nem volt a leggyorsabb, de sikeresen tudtam tartani a helyemet.”

————————————————————————————————————————

III. kategória

Cziranku Dánielnek a III. kategória döntője hozta meg a győzelmet, amiért Adorján Tamást kellett maga mögé utasítania – ezt rögtön az első körben megtette. Németh Viktor próbálkozott ugyan előrébb kerülni, de meg kellett elégednie a dobogó alsó fokával. Farkas Gábor sorra kebelezte be ellenfeleit, míg el nem fogytak előle a lőtávolságon belül haladók, a 7.-től a 4. pozícióig jutott előre.

Németh Viktor – 3. hely:

201602-3a„Rengeteg kérdőjellel vártam ezt a futamot. Az idei az első versenyszezon számomra. Régóta gokartozom, de csak az idővel és magammal versenyeztem eddig. Idén úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam.  Az I. futam egy ismerkedés volt a géppel, a rendszerrel, a versennyel, a rajttal és minden egyébbel, így az ott elért 11. helyemet nem tartottam reális eredménynek. A II. futamon új lappal, tele bizonyítási vággyal ültem be pénteken este a szabadedzésen az egyik gépbe. A pálya számomra teljesen új, ismeretlen volt a normál és a fordított irányban is, azonban úgy gondoltam, hogy ez a visszafordított menet kedvező lehet számomra, mert kiegyenlíti a különbségeket és esélyt ad a rutintalanabbaknak is. Az edzések nagyon jól mentek, körről-körre gyorsultam, egyre jobban éreztem a pályát és a gépeket is. Az időmérőn egy ezreddel maradtam el a második helytől, így a harmadik rajtkockából vártam a versenyt. Sikerült egy átlagos gépet húzni, tehát már csak rajtam múlt minden. A rajtot jól kaptam el, de nem annyira, mint Dani, aki a harmadik kanyarban már az élen volt egy váratlan, ám annál szebb előzéssel. Én is farkasszemet kaptam és mindent beleadva üldöztem Tamást és egy igazán izgalmas csatát vívtunk a második helyért, amit végül sikerült megvédenie és be kellett érnem a harmadik hellyel. Innen is gratulálok Neki és Daninak is. Nagyon boldog és elégedett vagyok az eredménnyel.”

————————————————————————————————————————

IV. kategória

A IV. kategória versenyében néhány kör után megcsappant a létszám: a 4. helyről támadásba lendülő Kovács Kokó Gábor és az előtte igyekvő Lámer Zoltán akadt össze. Utóbbi húzta a rövidebbet, kiesése után óvást nyújtott be riválisa ellen. Cziranku Dániel hiába indult az élről, nem jött össze neki a duplázás, 3. lett, miután a célegyenesre ráfordító kanyarban beszúrt mellé Németh Viktor, majd ezzel a lendülettel Murvai Tamás is. Ő az 5. helyről lépett előre, kihasználva az előtte zajló harcokat. Németh Viktor kis híján a leggyorsabb kört is magáénak tudhatta a futamban, mindössze négy ezreddel kapott ki e tekintetben Murvai Tamástól.

Németh Viktor – 1. hely:

201602-4a„Még most sem hiszem el… fantasztikus volt… annyira élveztem, hogy azt nem lehet leírni. Újonc vagyok, az idei szezon az első, ráadásul teljesen ismeretlen pálya volt ez számomra, a nulláról indultam. Az edzések nagyon jól sikerültek, éreztem a pályát, a gépeket, feküdt nekem a vonalvezetés. Az időmérőn mindent beleadtam és sikerült a 2. helyre kvalifikálnom magam, aminek nagyon örültem. Már csak egy jó gépre volt szükségem, hogy küzdeni tudjak az első helyért. Nem panaszkodom, a 7-es gokartot húztam, ami a kategória időmérős gokartja volt, ráadásul Dani előttem a nem éppen acélos 9-est húzta, de tudtam, hogy ez még így sem lesz olyan egyszerű, mert mögöttem is ügyes srácok sorakoztak. A rajt átlagos volt, nem is kapkodtam el, a biztosra mentem. Taktikám az volt, hogy Danit a rossz ívekre kényszerítve egy jó kigyorsítással ugrok majd mellé. Több körön keresztül nézegettem, szurkáltam, keresve a leggyengébb pontját, miközben mögöttem Lámer Zoli fenyegetően követett. Tudtam, ha hibázok Zoli lesz a nevető harmadik, de nem így történt. A futam 4-5 körében már érződött, hogy hol lehet esélyem a Dani alatt gyengén muzsikáló gokarttal szemben. A 6-7 körben a célegyenesre összpontosítottam, az utolsó nagy visszafordítónál Daninak a belső ívre kellett húzódnia, hogy védje a féktávot, így viszont szűken és lassan tudott csak fordulni, ami a kigyorsítás rovására ment. Ezt kihasználva a célegyenesben mentem el mellette. Az előzés után már tudtam, hogy ha koncentrálok és a technika is bírja, akkor meglehet a győzelem. Persze, hogy ez ne legyen ilyen egyszerű, Murvai Tomi eszeveszett tempót diktálva nyargalt utánam Danit leelőzve, amit körökön keresztül észre se vettem, majd mikor rájöttem, hogy nem vagyok egyedül a pályán, kicsit összekaptam magam és meglógtam az üldözőtől, amihez, mint utólag megtudtam az is kellett, hogy Tomi az egyik kanyarban hibázzon. Nagyon boldog vagyok, tökéletes verseny volt, már nagyon várom a következő futamot. Gratulálok a dobogósoknak.”

Murvai Tamás – 2. hely:

„Az első, igen emlékezetesre sikerült futam után, úgy gondoltam egyszer élünk (Főúr! Még egy doboz gyufát!) kipróbálom mi lesz, ha tényleg edzem és nem csak behuppanok a gépsárkányba. Az időmérő után kiderült, szoárét sem ér. Olyan 0,4-0,5-öt kaptam az 1-3-tól, mint annak a rendje. 41,604 az 5. helyre volt elég. A rajt után Cziranku Dani ahelyett, hogy előre ment volna masszív védekezésbe kezdett, így esélye sem volt elszakadni. Pár kör múlva a 3. helyen haladó Lámer Zoltán hibázott egyet a kinti részem, így K.K.G. roppant optimistán bebújt mellé, de elfordulni már nem sikerült. Zoli a falban ragadt és én már is egyel előrébb találtam magam. Két perccel később, ugyan ott a kinti részen Gábor ismét próbálkozott, ekkor Németh Viktor ellen. Itt ugyan nem végezte senki a falban, de Gabi a kanyar után belassult a külső íven, így belső íven kényelmesen mellé értem, majd a balos kanyarban megelőztem. Ezzel a kitűzött célom, a dobogó már megvolt. Eltelt a szokásos 2 perc, és Viktor kolléga a benti „hosszú egyenes”-ben beszúrt Daninak, aki érzésem szerint kicsit elbambult, és mivel a jobbos „törésben” ketten nem nagyon lehet tempósan elfordulni, így Dani elvette a gázt és/vagy lekoccolta a falat is, így Viktor után én is elmentem mellette. A futam 8. percében szoros követtem Viktort, de akkor kezdett darabokra hullani a koncentrációm, kicsit a fáradtságtól is. Leszakadtam picit Viktorról. Dani a 3. helyen bőven mögöttem volt, így különösebben nem is ambicionáltam magam a rohanásra. A futam vége fele Viktor is kiengedett kicsit, újra megközelítettem, de lekörözéskor kicsit felakadtam Pitlik Zolin, így semmi esély nem maradt Viktor megfogására. Innentől kezdve elgokartoztam a leintésig. Jut eszembe a leggyorsabb kör is az enyém volt, 0,004-el sikerült jobbat futnom, mint a futamot megnyerő Németh Viktornak. Van egy olyan sejtésem, hogy számomra innentől kezdve már csak lejjebb lesz idén :D”

————————————————————————————————————————

Light kategória

Kovács Bence a rajttól a célig uralta a Light kategória szétszakadozó mezőnyét, Vida Benedek és Polhammer Zoltán nem veszélyeztették, hamar meglógott előlük. A 2-3. helyen haladó kettősre nyomást gyakorolt Németh Bálint, akit viszont a lekörözésnél hosszasan feltartottak, így leszakadt a dobogósokról.

Kovács Bence – 1. hely

201602-light„Ehhez a pályához jó emlékem fűződik, mert tavaly az év utolsó versenyén 3. lettem, s elhatároztam, hogy megint dobogóra fogok állni. A szabadedzéseken nem mentem túl jól, de az időmérőre nagyon rákoncentráltam és meg is szereztem a pole pozíciót. A versen nem volt számomra túl eseménydús, mert a második körre akkora előnyt autóztam ki, hogy csak arra kellett figyelnem, hogy a sebességet megtartva nem menjen neki a falnak. Elsőként értem be, mellyel megszeretem életem első győzelmét. :)”

Vida Benedek – 2. hely

„Az időmérőm jól sikerült,nagyon szoros csatában a 2.helyről rajtolhattam.Viszonylag jó rajtot fogtam és sikerült megtartanom a második helyet.A Bencével kb. 2-3 körig tudtam menni, támadnom most nem sikerült, inkább a védekezés lett a fontosabb feladat.Az egyik visszafordítóban hibáztam egy kicsit és majdnem beugrott mellém a Zoli,de meg tudtam őrizni a második helyet. A verseny végéig védekeznem kellett,nyomás alatt tartott .Végül másodikként értem a célba. Nagyon örülök a 2.helyezésnek hiszen átvettem a bajnokságban az 1.helyet.

Várom a következő versenyt,remélem teljes létszámmal.”

Polhammer Zoltán – 3. hely

„2. futamához érkezett a bajnokság, próbáltam a lehető legjobban felkészülni erre a versenyre.  A szabadedzéseken már látszott, hogy nem olyan nagy a lemaradásom a többiekhez képest mint tavaly. Sikerült a 3. helyet megszereznem a rajtrácson. A rajtot követően tudtam tartani a tempót az előttem haladóval, de a mögöttem lévő Németh Bálintra is figyelnem kellett, hiszen szinte folyamatosan támadási pozícióban volt. A verseny második felében már nem támadtam az előttem haladó Vida Benedeket, mert úgy éreztem inkább jobb döntés a biztos harmadik hely megtartása. Gratulálok a versenyző társaimnak.Izgatottan várom a következő futamot. ”

————————————————————————————————————————

Összevont „B” döntők

A B döntők versenyzői közösen megegyeztek, hogy futamukon időeltolás nélkül rajtolnak, lehetőséget adva a kategóriák közti csatáknak, ezáltal a fejlődési lehetőségnek. Az összevont B döntőt Demény Marcell nyerte Varga Zsolt előtt.

A bajnokságot a Light kategóriában Vida Benedek, az I-esben Tóth Sándor, a II-esben és a III-asban Cziranku Dániel, míg a IV-esben Németh Viktor vezeti. Áprilisban a Hungaroring gokartpályáján folytatódik a küzdelem. Aki már biztosan tudja, hogy indul ezen, nevezzen mihamarabb!

Szerző: Sárdi Barbara