HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.04 – Kart Farm, Csömör

HCK összefoglaló 2016.04 – Kart Farm, Csömör

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság negyedik fordulója alkalmából Csömör látta vendégül a versenyzőket április 30-án. Csodálatos napsütés fogadta a mezőnyt, a megszokott menetirányban kellett bizonyítani, ami nem volt egyszerű, hiszen itt mindig szoros a küzdelem.

————————————————————————————————————————

Light kategória

A Light kategóriában Kovács Bence szerezte meg az edzéselsőséget Bauer Krisztián és Körmöczi Balázs előtt, majd Jóba Dávid és Rédling Tamás következtek a 14 fős mezőnyben. Balázs a verseny második körében a rajt-célegyenest megelőző jobb-bal kombinációban megelőzte Bauer Krisztiánt, a két kanyar között kiegyenesítve az ívet. A következő körben Rédling Tamás bújt be Jóba Dávid mellé a pálya végén található hosszú balosban, és vette át a 4. helyet. Balázs a második helyen Bence után eredt, és bő 2 perc múlva már ő vezette a versenyt. A rajt-célegyenes utáni gyors balos kezdeténél Bence mögött haladt, a gokartja Bence gokartjához képest picit jobbra helyezkedett el, majd átvágott a bal oldalra, ahol maradt egy gokartnyi hely és a bal visszafordítóban kifékezte Bencét. Jó pár körön keresztül csatáztak még, magukra húzva a mezőny többi tagját, de Balázs csak nem engedett, és megnyerte a futamot Bence előtt. Vida Benedeket intették le harmadikként, de mivel több szabálytalan előzésbe is belekeveredett, végül 5 helyes büntetést kapott, és ennek köszönhetően a bajnokságban is visszacsúszott a 2. helyre 3 ponttal Bence mögé. A dobogó legalsó fokára pályafutása során először állhatott fel Bauer Krisztián, aki nagyszerű időmérőt futott és a versenyen is szép, egyenletes köröket futott.

Nyilatkozatok:

Körmöczi Balázs – 1. hely:

hck light„Szerintem minden klassz volt, a gokart is passzolt a pályára, jól ment a rajt is, szóval nagyon jó volt minden.”

Bauer Krisztián – 3. hely:

„Nagyon jó hétvége volt. Adrián segített sokat, küldött szimulátoros feladatokat és apa is segített a mentális erőt és a fizikai felkészitésben és koncentrációban. Ezen a pályán kezdtem gokartozni, úgy ismerem a pályát, mint a tenyeremet, de néhányszor segített az edzőm, Adrián és néhányszor magam jöttem rá a kanyarokra. Nagyon örülök a harmadik helynek, mert ez az első dobogóm, de azt hittem, hogy nem leszek az, mert megelőztek. Máskor is szeretnék dobogós lenni.”

————————————————————————————————————————

I. kategória

Az 1-es kategóriában Keceli Tivadar bizonyult az időmérő edzés legjobbjának, Tóth Sándor és Hajdú Ottó követte, majd Mosonyi Márk, Kurfis Gergő, Kibédi Karesz volt az első hat sorrendje. A verseny izgalmairól egyrészt Ottó és Márk, másrészt Gergő és Karesz gondoskodtak. Pár kör után Karesznek sikerült megelőznie Gergőt, miután Gergő az előtte haladó versenyzők támadása közben egy pillanatra lendületet veszített. Ezután több kanyaron keresztül egymás mellett gokartoztak, a célegyenesre fordulva pedig Karesz a külső ívet tudta előnyösebb pozícióra váltani. Ezután Gergő támadta Kareszt. A verseny kétharmadánál a célegyenes utáni 180 fokos bal visszafordítónál túl messziről próbálta előzni Gergő Kareszt, aminek az lett a vége, hogy meglökte Karesz gokartjának hátulját, aki emiatt befordult egyenesen a gumifalba. Gergő próbálta megvárni Kareszt, de Karesz egy teljes kört veszített az incidens miatt, így Gergőt a verseny után 7 helyes büntetéssel sújtották, így a 12. helyen végzett Karesz mögött. Az élen Tivadar elhúzott Sándortól, mögöttük pedig végig csatázva Ottó és Márk értek célba. Szigligeti Tamás örökölte meg az 5. helyet, Sallai Endre pedig a baleseteknek is köszönhetően a 6. helyre tudta váltani a 11. rajtpozícióját.

Nyilatkozatok:

Keceli Tivadar – 1. hely:

hck 1es kat

„Nekem a Kartfarm hazai pályának számít. Ennek megfelelően az időmérőt szűk 0.1 mp-vel nyertem, ami nem rossz eredmény. A versenyt jó géppel uraltam, bár a lekörözendő versenyzők okoztak némi izgalmat. Mindenkinek gratulálok!”

————————————————————————————————————————

II. kategória

A 2-es kategóriában Szabó Martin nyerte meg az időmérő edzést, Katona Kristóf Győző előtt. Kristóf az egész verseny alatt tartani tudta a lépést Martinnal, de Martin jól zárta az íveket, előzés nem történt. Ugyanez volt a helyzet a 3-4. helyekről rajtoló Kurfis Gergő és Cziranku Dániel között. Dani szinte végig támadta Gergőt, aki nem hagyott helyet, így ő állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Dani mögött végig ott volt Kovács Kristóf, akinek talán az utolsó körben nyílt a legjobb lehetősége Dani megelőzésére, amikor Dani a rajt-célegyenes előtti utolsó kanyarban beszúrt Gergő mellé, de ő is veszített a sebességéből. Kristóf ekkor Dani mellé zárkózott, de persze ez sem volt egy igazi „lehetőség”, mert a 180 fokos bal visszafordítóban ő foglalta el a külső ívet, Dani védte a belsőt. Bencze Tündi lett a 6., mögötte tömörült a mezőny hátralévő része. A versenyen két előzésfelelős volt, Tóth Károly Karimo a 12. helyről a 9.-re előzte fel magát, kétszer ráadásul a külső íven. A verseny legszebb előzősét nem lenne könnyű megválasztani, de Hidegföldi Zsolt utolsó körös előzése Ungvári Tamással szemben mindenképpen esélyes. Zsolt a pálya közepén található jobbos kijáratánál Tamás mellé ért, Tamás ekkor jobbra nézett és egy kicsit széles íven vette a hosszú balost, aminek végén leintették a futamot. Látta, hogy Zsolt jobbra ott van mellette, ezért joggal vette szélesen a kanyart, csakhogy Zsolt ekkor már a bal oldalán volt, a belső íven. Szakszóval mondva alávágott a kanyar közepén, és a leintés előtt szerezte meg a 7. helyet.

Nyilatkozatok:

Katona Kristóf Győző – 2. hely:

hck 2es kat„A versenyt megelőzően már nagyon vártam ezt a napot mivel a kedvenc pályám következett. A szabadedzések után éreztem is , hogy ebből összejöhet egy jó eredmény. Az időmérőn végül sikerült megszereznem a második helyet aminek nagyon örültem. A géphúzásnál a 3-as gépet húztam ami végül jónak bizonyult és szerencsére a rajtnál sem ismétlődött meg az ami tavaly agb-n. A rajtom nem sikerült a legjobban, de a 2. helyet sikerült megtartanom majd az előttem lévőre felzárkóznom. Innentől kezdve csak arra figyeltem hogy az előttem lévőtől ne szakadjak le és hogy ellépjünk az üldözőktől. Ez sikerült és a verseny végén megpróbáltam nyomást gyakorolni Martinra , de előznöm nem sikerült. A tavalyi 3. hely után idén 2. lettem aminek nagyon örülök és várom a következő versenyeket. Gratulálok a többieknek a remek az eredményükhöz.”

Kurfis Gergő – 3. hely:

„Sikerült megtalálnom a rendes tempót, de az időmérőn nem sikerült megfutnom a legjobb körömet. A rajt viszonylag jól sikerült, jól tudtam menni az elején Martinnal és Kristóffal, de nagyon kellett figyelnem Danira mögöttem, mert nagyon jött. Ameddig bírtam, próbáltam menni az első kettővel, de pár kör múlva kicsit elhúztak. Nagyon nehéz volt végig védekezni, de szerencsére sikerült. Nagyon fárasztó, de nagyon jó verseny is volt. Gratulálok mindenkinek!”

————————————————————————————————————————

III. kategória

A 3-as kategóriában Németh Viktor szerezte meg a pole pozíciót Cziranki Dániel és Temesvári Csaba előtt. A negyedik helyen Barna Krisztián várta a rajtjelet. Dani már a rajt után eldöntötte a versenyt. Pár másodperccel a zászló felrántása után Viktor jobb oldalán maradt, így értek be a 180 fokos bal visszafordítóba, ahol Dani továbbra is tartotta jobb oldalt, vagyis a külső ívet. Csakhogy a külső ív a következő kanyar előtt belső ív lett. Viktor nem hagyott túl sok helyet, de annyit igen, ami elég volt egy magát az előzésre elszánó Daninak a jobbos kanyar előtt. Dani bement Viktor mellé, de szélesen fordultak. Csaba szűken jött ki a kanyarból, jobb sebességgel, és két kanyar múlva átvette a második helyet. Barna Krisztián ugyanezt tette, mielőtt véget ért volna az első kör. Ő a rajt-célegyenes ráfordítóban fejezte be az előzést. Csaba a verseny végéig tartotta Danit, aki nem hibázott és megnyerte a futamot. Krisztián bejött Viktor előtt. Pataki Gábor és Demény Marcell mindketten megelőzték a Gáncsos József, Fehér Tamás duót. Gábor első előzését a rajtnál, másodikat a jobbos külső ívén mutatta be. Marcell egy kis lemaradással mindkét esetben követte Gábort.

Nyilatkozatok:

Cziranku Dániel – 1. hely:

hck 3as kat„Mindig meg kell küzdeni a győzelemért. Ha a versenyek szerencsésen is alakulnak, a hétvégék közti edzések tempója mindig erőltetett. A végeredményeket tekintve nem vagyok elégedett, Kőbányáig még sok csiszolnivalóm lesz. A rajtok közül egyedül a 85kg-os kategóriában sikerült értékelhetőt felmutatni, ahol a második helyről indulva az első körben sikerült átvenni a vezetést.”

 

Temesvári Csaba – 2. hely:

„Az időmérőn a 3. rajt helyet sikerült megszerezni. A felvezető körön már éreztem, hogy jó gokartban ülök, többet tudok majd foglalkozni a támadással, mint védekezéssel. A rajtot jól kaptam el, az első helyről rajtoló Német Viktor kevésbé, így nem tudta levédeni a belső ívet Cziranku Dani be tudott mellé bújni, ezzel megcsinálta nekem a helyet, a második kört így már a második helyen tudtam megkezdeni. Innentől Danit végig kergettem a futamon de nem tudtam hibázásra kényszeríteni, így a futamot a második helyen fejeztem be.”

Barna Krisztián – 3. hely:

„Először is hálát adok Istennek ezért a harmadik helyért! Ez egy tanuló évnek indult a részemről, csak azt a nyomvonalat ismertem valamennyire, amelyiken indultam, a többi mind újdonság a számomra. Ennek függvényében nagyon örülök az eredménynek. Természetesen a célom az, hogy tovább fejlődjek, ezért minden egyes gokartban megtett méterért köszönet a szervezőknek és a közreműködőknek! A verseny elején, bár fogtam egy helyet, ez inkább a kavarodásnak volt köszönhető. Majd az első 6-7percben ejtettem pár hibát, ezért az első két versenyzőt nem bírtam követni, illetve magamra engedtem az engem követőt. Aztán sikerült stabilizálni a tempót, és begurultam harmadiknak. Gratulálok mindenkinek, szerintem fair verseny volt!”

————————————————————————————————————————

IV. kategória

A 4-es kategória időmérőjén a 3-assal ellentétben Cziranku Dániel előzte meg Németh Viktort. Mórocz László a harmadik, Temesvári Csaba a negyedik helyről várta a zászló felcsapódását Murvai Tamás és Pataki Gábor előtt. A verseny elején Csaba próbálta előzni Lászlót, a jobbosban bement mellé belülről, ami a következő balosban már külső ív lett és Murvai Tamás ki tudta ezt használni. Tamás innentől kezdve a verseny nagy része alatt maga mögött tudta tartani Csabát, de 5 perccel a leintés előtt Csaba megelőzte majdnem ugyanott, ahol a verseny elején is helyet cseréltek. Csaba a verseny végére utolérte Lászlót, és a leintés pillanatában megpróbálta megelőzni őt. Ez nem sikerült. László nem sokkal maradt le az élen versenyző duó, Cziranku Dániel és Németh Viktor mögött a 3. helyen. Temesvári Csaba lett a 4., Murai Tamás az 5., Pataki Gábor pedig a rajtnál is elfoglalt 6. pozícióban ért célba.

Nyilatkozatok:

Németh Viktor – 2. hely:

hck 4es kat„Nagy kérdőjelekkel érkeztem a versenyre, mert teljesen ismeretlen volt számomra a Kart Farm aszfaltcsíkja. A pénteki 30 perces szabadedzésen kezdtem meg az ismerkedést a kanyarokkal, a kerékvetőkkel, a környezettel. Azt nagyon hamar érzékeltem, hogy egy rendkívül gyors és fizikailag megterhelő vonalvezetés és pályaminőség jellemzi ezt az arénát. Épp ezért tudtam, hogy nagyon fel kell kötni azt a bizonyos nadrágot. A szombati versenynapot nagy izgalommal és kíváncsisággal vártam, nem tudtam, hogy mire lehetek jó a nálam rutinosabb versenyzők között. A szabadedzések folyamán azonban egyre inkább éreztem, hogy van keresni valóm és akár a dobogó tetőfoka is elérhető. Az időmérő jól sikerült, talán egy picit hagytam még benne, ami viszont pont elég volt ahhoz, hogy néhány századdal lecsússzak a pole pozícióról és a második rajtkockát szereztem meg. Bizakodtam, hogy egy kis szerencsével jó gépet húzok és harcolhatok Danival az első helyért. Dani és Én is viszonylag jó gépet húztunk, így egy szoros és fair csatához adott volt minden. A rajtot mindketten jól kaptuk el és rendben elindult a verseny. Az első két körben tisztes távolból követtem Danit és éreztem, hogy tartani tudom, sőt gyorsabb is tudok lenni, mint Ő, így a harmadik körben megkezdtem a felzárkózást és elkezdtem keresgélni az előzési pontot. Több körön keresztül keresgéltem, hogy hol lehetne beszúrni Daninak, de valahogy nem találtam meg az igazi támadási pontot. Végül úgy döntöttem, hogy a boxutca végén, a rajt egyenesre fordító balosban fogom megpróbálni szűken beszúrni a gokartot és egy jó kigyorsítással, Danit egy kicsit a rossz ívre szorítva elmenni mellette, de több próbálkozás után sem sikerült.  El kell ismernem, hogy Dani nagyon jól védekezett, látszik rajta a rutin és a tapasztalat, tudta, hogy a pályán hol kell szélesen menni és a kigyorsításra figyelni. Gratulálok Neki, nagyon jó verseny volt élveztem minden percét és örülök a 2. helyezésnek is, de üzenem, hogy készüljön, mert Kőbánya Ringen is megizzasztom.”

Temesvári Csaba – 3. hely:

„Időmérő után csalódott voltam, hogy csak a 4. helyről rajtolhattam, úgy éreztem napközben az edzések során, hogy ennél több volt benne. A verseny első pár körében támadtam a 3. helyen haladó Mórocz Lacit, amikor is egy rossz döntésem következtében Murvai Tomi megelőzött. Szerencsére nem tudott leszakítani és próbáltam nagy nyomást helyezni rá. A verseny nagy részében jól védekezett, egyszer tudtam hibázásra kényszeríteni így vissza tudtam előzni, és megkezdeni a felzárkózást az előttem haladókra. Próbáltam 100%-os tempóval haladni, és utolérni az élbolyt. Az 5 körös tábla felmutatásakor már fel is zárkóztam. Utána tudtam támadni, aminek az utolsó kör utolsó kanyarjában meg is lett gyümölcse, sikerült megelőzni Lacit 13 század másodperccel. Ez eddigi legszorosabb befutóm, nagyon jó verseny volt. Gratulálok mindenkinek!

A bajnokságot a Light kategóriában Kovács Bence, az I-esben Keceli Tivadar, a II-esben, a III-asban és a IV-esben Cziranku Dániel vezeti. Május 21-én, a Kőbánya Ringen folytatódik a küzdelem.

Szerző: Sárdi Barbara