HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

07.07 – MNASZ OAGB 7. futam – Hungaroring

Egy erre a futamra átépített pályán, a Hungaroring belsejében rendezték meg az MNASZ-OAGB 7. futamát. A bajnokság színvonalához méltó hatalmas, és minden tekintetben izgalmas csatákat láthattak a futamra kilátogató nézők és versenyzők. Mindegyik kategória bebizonyította, hogy Magyarország legjobb amatőr gokartosai versengenek egymással futamról-futamra.

I-es kategória:

Hatalmas csatát hozott az I-es kategória futama. Bauer Krisztián bemutatta azt, hogy hogyan lehet megtartani az első helyet, ha egy nagyon gyors versenyző próbálja megelőzni őt, Gere Tomi pedig azt demonstrálta, hogy mit kell csinálni, ha az előtte haladó nem hibázik. A két versenyző végig centikre ment egymástól, a legkisebb szabálytalanság nélkül, miközben a szintén remekül versenyző Kandzsarov Peti is ott loholt a nyomukban. A negyedik helyre Kovácsházi Merse jött be, őt Darvai Tünde, és Gödry Zsolt követte.

Bauer Krisztián – 1. hely

„Vegyes érzelmekkel indult a reggelem, mert nem lehettet tudni milyen idő várható. Szerencsére a reggeli zápor után kezdet felszáradni a pálya és az időmérő már száraz körülmények között zajlott. Az első körben a jobbik karttal mentem, és sikerült egy elég jó időt futni, ami egyenlőre pole volt. Ahhoz, hogy így maradjon meg kellett várni a Gere Tomit és Mándi Ferit is, hogy ezzel a géppel ők milyen időt futnak a 2. körben. Szerencsémre nem sikerült nekik megelőzniük, így pole pozícióból vártam a döntő futamot, ami ezen a pályán nagyon fontos volt.

A futam rajtjánál picit beragadtam, de ez nem volt számottevő, mert az első helyet megtudtam tartani. A futam végéig nagyon erős támadásoknak kellett ellenállnom, és zárnom kellett az íveket Tomi elöl.

Tomi nagyon agresszív, de nagyon sportszerű is volt egyben, és majd nem sikerült megelőznie a futam felénél, amikor kicsit szélesen fordultam a célegyenes végén. Nagyon nehéz futamon vagyok túl, de végre versenyben is tudtam győzni.”

Gere Tamás – 2. hely:

„Az időmérőn egy hajszállal, 0.02 másodperccel maradtam el a pole pozíciótól. Bíztam a géphúzásban, ami be is jött, de Krisztián alatt is jó gép volt, a többszöri próbálkozás ellenére sem tudtam megelőzni, és végül a 2. helyen fejeztem be a versenyt. Izgalmas döntő volt, végig Krisztián-Peti szendvicsben autóztam, a támadások alatt sokszor kellett hátra is figyelnem a pozícióvesztés megelőzésének érdekében.”

II. kategória:

A II-es kategóriában a Janecskó – Masát párostól láthattuk ugyanazt, mint amit az I-esben bemutattak a versenyzők. Hamar elhúztak a mezőnytől, és a futam végéig centiméterekre voltak egymástól, de nem sikerült az előzés, és maradt a sorrend. Mindenképpen meg kell említeni Magyar Bertalant, akinek gokartja másodpercekkel lassabb volt a többinél, ennek ellenére szinte a futam végéig fel tudta tartani az egész mezőnyt, és csak a végül harmadikként végző Hermann Tibinek sikerült őt megelőznie. Széll Jani lett az ötödik, és Jambrik Pali a hatodik.

Janecskó Adrián – 1. hely:

„Nehéz szavakat találni a mai versenyre, ez volt az egyik legjobb versenyem, amin valaha indultam. Nagyon izgalmas volt, és idén először küzdhettem egy egész futamon át a Marcival. Sikerült megfutnom a leggyorsabb kört az időmérőn, Marci a 3. helyről indult, de már az első kanyarnál bejött mögém. Innentől kezdve a verseny elejétől a végéig küzdenünk kellett, 20 körön át magam mögött tudtam tartani és így megnyertem a futamot. Nagyon kemény és szoros csata volt ahol többször is veszélybe került az első helyem, egyszer meg is előzött, de a következő kanyarban sikerült visszatérnem. A lekörözéseknél is követett így nem volt nyugtom. Nagyon jó verseny volt, nagyon élvezetes és nagyon örülök a győzelemnek, hisz az egyik legjobb versenyzőt tudtam magam mögött tartani. Gratulálok Marcinak ehhez a remek versenyhez. Most először jártam ezen a pályán és nagyon tetszett!”

Masát Marci – 2. hely:

„Az időmérőket kicsit megkavarta az eső, de az eredmények alapján szoros versenyre számítottam. Berci nagyon gyenge gépet húzott, én túl erőset, így már a rajtnál meg tudtam előzni és az Adriánra tudtam koncentrálni. Szinte végig hibátlanul védte az íveket a gyengébb géppel, csak remélni tudtam, hogy hibázni fog. Nagyon élveztem a versenyt, rég csatáztam már ilyen jót.”

Herman Tibor – 3. hely:

„A tavalyi Hungaroring versenyhez képest összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény volt idén az OAGB bajnokság gépeivel róni a Hungarokart pálya szűk kanyarjait. Én nagyon élveztem. Viszonylag jól alakult az időmérőm, igaz csak az 5. helyet tudtam megszerezni, de a 2. helyről induló Masát Marci is csak alig több mint fél tizeddel volt előttem, ami szoros, jó eredmények mondható. A gokart húzáson elég jó gépet kaptam. A Hungaroring rövid rajt-egyenesének köszönhetően szinte azonnal megelőztem a 4. helyről rajtoló Széll Janit, sajnos a páros helyekről indulók mind nagyon rossz helyzetben voltak ezen a pályán. Ezt követően egy darabig a mezőny nagy részével együtt a Magyar Berci mögé ragadtam, de egy idő után sikerült előznöm. Ebben a Berci roppant sportszerű viselkedése is segített. Ez úton szeretnék neki gratulálni, amiért a verseny végégig az egész mezőnyt maga mögött tudta tartani, szép teljesítmény. Az előzést követően már nem nagyon volt esélyem utolérni az első kettőt, ezért csak magamban körözgettem. De nem vagyok csalódott, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy dobogóra tudtam állni.”

III. kategória

A III. kategóriában Ujhelyi György Dénes sima győzelmet aratott, köszönhetően annak, hogy a mögötte lévők hatalmas csatát vívtak egymással. Körökön keresztül ment a harc, aminek eredményeképpen Vízkeleti Jani lett a második, Vajk Gabi pedig a harmadik. Bakonyi Ákos sokáig tartotta a második helyét, de végül csak negyedikként tudott befutni. Pistár Laci lett az ötödik, Priblinszky Zoli pedig a hatodik.

Ujhelyi György Dénes – 1. hely.

„Izgultam futam előtt, mert még soha nem mentem ezen a pályán. Féltem attól is, hogy még sose mentem ki elsőnek időmérőre, és esetleg nagyon beégek. Szerencsére a fordítottja sült el, és kiemelkedően jó körülmények adódtak számomra. Az ilyenkor nyáron könnyedén túlmelegedő gumik kicsit behűltek a szemerkélő esőtől, és ami fura volt számomra, hogy ideálisabb volt a futómű is, kevésbé fogta a váz vissza a gokartot. Innen ismerős a történet, már csak a jó gépet kell kihúzni. Ez sajnos nem sikerült sőt, az egyik közepes-lassú jutott, de szokás szerint őrületes kavar keletkezett mögöttem, sikerült megúszni a küzdelmet a többiekkel. Nagyon örülök, hogy az előnyöm nőtt összetettben.”

Vízkeleti János – 2. hely:

„Minél hamarabb szerettem volna letudni a verseny előtt a szabadedzéseimet, hogy még az eső előtt tudjunk időt mérni. Azt viszont, hogy egyesek a szabadedzés végéig kivárnak és már a kvalifikációs edzés gépeivel mennek időmérőt, azt teljesen igazságtalannak tartom. Óvást akartam benyújtani, de nem reménykedtem semmilyen pozitív eredményben így nem tettem, ez egyértelműen a szervezés hibája. Ezzel szinte eldőlni látszik az idei kiírás is. Nagy „örömömre” ismét én kezdtem az időmérő edzést és egy erős középmezőny eredményt sikerült elérnem. Második edzésen mentem a „jobbik” géppel, de olyan szinten túlmelegedett és megváltozott körülmények adódtak, hogy nagyon keveset tudtam javítani. A versenyen próbáltam előbbre jutni, a második helyezett Bakonyi Ákost próbáltam előzni, mikor a mögöttem lévő versenyző kamikaze módon vette a féktávot rajtunk és szétcsapta a mezőnyt. A balesetből én tudtam kijönni a leggyorsabban és ennek köszönhettem a 2. helyet. Azt hiszem mindenkinek világos, hogy mekkora jelentősége van az időmérőnek, és talán át kellene gondolni, hogy nem egymás után kellene-e lefutni a két kört, nem pedig 1,5 óra elteltével.”

Hobby Cart Kupa

Szintén, ezen hétvége szombat délutánján került megrendezésre a Hobby Cart Kupa, azaz a MNASZ-OAGB másodosztályának a futama is. Sajnos már nem először ebben az évben az időjárás keresztbe húzta a számításokat, hiszen az edzések megkezdésekor elkezdet szemerkélni az eső. Ez a versenyzőket nem zavarta volna, de a technika rövid idő után sajnos a párás, vizes időjárásnak köszönhetően gyengélkedni kezdett. Így a megkezdet időmérőedzést a technika megóvása érdekében félbe kellett szakítani. A rendezőség döntése alapján a futam elhalasztásra került, és vasárnap 17 órakor lett megrendezve. Kisebb szabályváltoztatás történt vasárnap, mivel az előzőnapi időmérés irreális volt, ezért mindenki kapott 2×3 kör lehetőséget időmérés céljából, ami alapján lettek a versenyzők a futamra besorolva. A futamok éles, küzdelmes versenyeket hoztak. Az I. kategóriában Fodor Gergő, míg a II. kategóriában Vákics Károly diadalmaskodott.

Szerző: Attys

Az eredeti cikk megtalálható a hotlap.hu-n